ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
sky preloader

Vesti

Završen Expo 2020 Dubai Više od milion posetilaca na paviljonu Srbije

Lokacija Dubai, Expo 2020

Datum objavljivanja 31. March, 2022

Posle šest meseci najvećeg događaja na planeti, Svetske izložbe u Dubaiju, na kojoj su 192 zemlje predstavile najveće umove i inovacije današnjice i koji je posetilo više od 23 miliona posetilaca iz celog sveta, Ekspo 2020 Dubai danas spušta svoju zavesu. 

Srbija je na svom do sada najvećem predstavljanju na nekoj svetskoj izložbi, nastupila sa temom “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Na arhitektonski upadljivom i potpuno digitalizovanom Paviljonu Srbije, od čak 2.000 kvadrata, Srbija je ugostila više od million i dvesta hiljada posetilaca, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata, a predstavljene su brojne inovacije zbog kojih je Srbija postala tema velikog broja svetskih i domaćih medija.

U Dubaiju su predstavljeni najveći ekonomski, tehnološki, investicioni, turistički i kulturni potencijali Srbije, a Srbija je osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates. 

Najvažnije predstavljene inovacije svakako su Metahuman – virtuleno oživljavanje  praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, prvo gejming selo u Srbiji, Strategija Srbije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, “blockchain” i fintech tehnologije, digitalna poljoprivreda, ali i brojni kreativni Ii kulturni događaji u duhu moderne tradicije. 

Predstavljanje Srbije simbolički je inspirisano revolucionarnom neolitskom vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina. Ceo nastup povezao je zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom i pružio mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode, tako i kroz različite prostore.

Rukovođenje i koordinacija izgradnje objekta na više od 2000m2, tehnička produkcija i multimedija - samo su neke od stvari za koje je Skymusic bio zadužen u okviru izgradnje Paviljona Republike Srbije na Expo 2020 Dubai.

Površina horizontalne projekcije paviljona je 873m2 od čega je samo 388m2 oslonjeno na teren, dok preostali deo objekta levitira iznad terena.

Glavni karakter objektu daje njegova forma koja je nastala spajanjem 24 komada potpuno različitih trougaonih ravni, na čijim spojevima su projektovani vodonepropusni kanali ukupne dužine 450m u koje je pozicionirana linijska led rasveta. Dizajnirano je ukupno 406 potpuno različitih i jedintstvenih ACP panela dužine 11m.
 

Slične vesti Saznajte više_